het project sinds 2010

In juli 2010 werd in het kader van de Westerparkse zondag de eerste Foreign Language Experience uitgevoerd.

In een donkere kamer, stond een groot scherm waarop nonstop de Foreign Language Experience een video van 8 minuten, werd getoond.  De ruimte was verduisterd. Er stonden tafeltjes met stoelen.  Aan de ingang een bordje met een verzoek om stilte. De bezoekers kregen een papier, pen en een zaklantarentje mee en werden verzocht een reactie op de film op te schrijven. Deze reacties heb ik gebundeld in de film Foreign Language Poetry, die weer deel uitmaakt van het hele project.

Ñ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In 2011 was er een expositie van de schilderijen in de Oranjekerk in Amsterdam.  Een klas van het ROC Jan des Bouvrie bezocht de tentoonstelling en onderging een Experience op school in een verduisterd lokaal. Deze teksten zijn ook vastgelegd in een video ROC 2011. De Amerikaanse dichteres Gale Fralin maakte in het kader van de International Dreamconference de volgende tekst. video Gale Fralin


Er verscheen een artikel in  BRES juni 2011

In de tussentijd maakte ik per schilderij van deze serie videofilmpjes op muziek. Aurora Productions gaf 6 multi media briefkaarten uit.

In 2012 was er een expositie in het ABC Treehouse in Amsterdam (opening).

zie artikel op het blog van het American Book Centre

Ook daar bezocht een klas van het ROC de expo en hebben de leerlingen van hun poezie een eigen boekje gemaakt.

Dit is in een filmverslag van Marijke Smit vastgelegd.

In dat jaar werd ook het Foreign Language Orakel ontwikkeld. Raadpleeg het orakel op deze site, klik op deze ikoonAurora Productions uit Noord Scharwoude gaf in 2012 zes briefkaarten uit van schilderijen uit de Foreign Language suite, waarop een QR code is afgedrukt als een link naar youtube, zodat je op je smartphone de bijbehorende video kan zien.

In 2013 was er een expo in het Woodbrooke Hotel in Barchem en in de Kunsthal in Almelo (toespraak door de kunstenaar, leraar Rijksacademie Tilburg, Wim Janssen)

In november 2013 vond er een Foreign Language Experience plaats in een verduisterde kamer  met de leden van de vereniging SOPHIA, een internationale vereniging die het filosoferen bij kinderen wil stimuleren.

Naar aanleiding daarvan is er door klassen van de International School of Amsterdam en door de leerlingen van groep 4 en 5 van de Michiel de Ruyterschool in Amstelveen met de Foreign Language Suite gewerkt in een taalexperiment.

Facebook logo 1op1

Op 2 november 2014 is op de manifestatie één op één een echt kaarspel voor het orakel in gebruik genomen.

laatste ontwikkelingen:

Sindsdien hebben er verschillende Foreign Language Orakel happenings plaatsgevonden in en rond Amsterdam, waar het orakel door de bezoekers is geraadpleegd.

Het experiment op het Westergasterrein op 5 juni 2016.

In dat jaar bezocht ik het Drents Museum te Assen, waar een tentoonstelling over de Mayas was. Ik zag deze afbeelding. De Goden zeiden een woord en dan WAS het er. Ze zeiden zee en er was zee enz. Ik vond een verassende gelijkenis met de Foreign Language serie:

 

Ik deed onderzoek naar verschillende religies over het ontstaan van de wereld. In vele was er de GOD die het WOORD sprak,

2023 Het online orakel is gereed en het klassieke orakelspel is af met het oog op de komende expo met poëzieproject voor de Staatslieden buurt.

het orakel juli 2023

Pp 21 oktober 2023 vond er een Foreign Language orakel lezing plaats in de Nassaukerk op de Wittenkade

het nieuwe doosje met kaartjes gedrukt door de drukkerij

verwacht in April 2024: een volledige expo van de schilderijen van Foreign Language met een poëzieproject in de Nassaukerk